SOARELE ȘI DUBLUL SĂU

Mona Vătămanu, Florin Tudor
România, Belgia, 2014
5 min.

Sus pe cer, soarele, și încă un soare, dublul celuilalt. O simplă supraimpoziție invocă cu toată forța imaginarul și poetica de anticipație, punând totodată problema dublului. Ce presupune singularul suprem pentru o cultură a reproducerii în masă?

Nimic mai simplu decât ce-au făcut Florin Tudor și Mona Vătămanu, ai noștri Straub–Huillet: Soarele și dublul său arată întocmai ce spune și titlul, imaginea unui soare acompaniat de un altul, la început diferit, apoi ușor asemănător, din nou diferit etc. Filmat pe 16mm, așadar având o materialitate a cărei aparență pare străină de trucaje digitale, peisajul fantastic, pictural, dar concret, invocă cu toată forța imaginarul și poetica de anticipație, punând totodată problema dublului. Ce presupune singularul suprem pentru o cultură a reproducerii în masă? (Călin Boto)

Data proiecție și locație

Duminică, 1 Octombrie | 16:00

Cinemateca Eforie, Strada Eforie 2
Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Mona Vătămanu & Florin Tudor

Mona Vătămanu (n. 1968) și Florin Tudor (n. 1974) colaborează din anul 2000, timp în care operele lor au fost expuse în numeroase galerii și muzee de artă contemporană din lume. Folosindu-se de film, fotografie, arhitectură, teatru și pictură, arta lor se interesează adesea de violența cu care imaginarul politic se schimbă.

Conștiință Vizuală: Retrospectivă de Film Experimental Românesc

Toate filmele →

TO BE

Petros Minopetros | Durata 6 min.

Niște tineri folkiști pierd vremea la cinematograf cu un film oarecare. Pe ecran, un om se întinde pe calea ferată și își așteaptă sfârșitul. Doar că la un moment dat ecranul și realitatea devin totuna.

SOARELE ȘI DUBLUL SĂU

Mona Vătămanu, Florin Tudor | Durata 5 min.

Sus pe cer, soarele, și încă un soare, dublul celuilalt. O simplă supraimpoziție invocă cu toată forța imaginarul și poetica de anticipație, punând totodată problema dublului. Ce presupune singularul suprem pentru o cultură a reproducerii în masă?

EU-TU-MARTOR. CONȘTIINȚA VIZUALĂ

Constantin Flondor | Durata 15 min.

Un studiu ludic de perspectivă cinematografică pe din trei: trei camere de filmat, trei ecrane, Eu, Tu, Martor.

RECONSTRUCȚIE ÎN PEISAJ

Wanda Mihuleac | Durata 7 min.

Un peisaj e un peisaj e un peisaj. Însă în darea sa de seamă despre ambiguitatea realității, Wanda Mihuleac mizanscenează un peisaj infinit din reflecții și lumini.

METROPOEM

Sergiu Huzum | Durata 33 min.

El și ea se întâlnesc din întâmplare la metroul parizian. Sunt, au fost, sau vor fi – sau nu – împreună în această lume fără timp și cu spațiu infinit a metropoemelor.

FOTOGRAFII DE FAMILIE

Radu Igazság | Durata 7 min.

Timpul trece repede pentru o mică și tânără familie: curând nu va mai fi mică, copiii cresc, părinții îmbătrânesc, iar această realitate în continuă mișcare, ștearsă și difuză, mai stă uneori la cameră.

DOCUMENTAR DESPRE…

Ioana Holban | Durata 10 min.

Niște tineri documentariști au de făcut un reportaj despre munca într-o întreprindere de strunguri. Doar că Documentar despre... este și un film ludic, aproape obraznic despre propria facere.

ÂME

Ion Grigorescu | Durata 16 min.

O antologie de puneri în scenă ale unor scrieri și idei canonice despre „ideologia lucrului viu”.

Meniu