Competiția Națională de Scurtmetraj

Cinemaul experimental nu are vreo tradiție anume în România. S-a făcut câte puțin din toate, mereu la limita ideologiei, sub amenințările fie ale cenzurii politice din perioada comunismului, fie ale celei economice din capitalism. Însă lipsa unor interese estetice împărtășite, cu alte cuvinte, a unei tradiții ținute laolaltă de mai mulți pentru o perioadă mai mare de timp, nu înseamnă o istorie absentă, ci una dificilă, capricioasă, incapabilă de repetiție, care se sustrage unor cuvinte-cheie și mai ales de la generalizări. Așa a fost cu Ion Grigorescu, așa va fi cu Radu Jude. Nu-i de mirare că nimeni nu a scris acea istorie. Prezentul este cel puțin la fel de dificil: cele unsprezece filme, aparținând unor cineaști, dar mai ales cineaste române care provin din două generații diferite, nu par să aibă multe în comun. Câte un subiect, câte o formă, dar nu vreun fel anume de a gândi cinemaul — ceea ce-i minunat: poate că nu vom avea un Nou Val, dar vom avea mult cinema experimental, tot și tot mai mult. Și cine poate spune că, în fine, lipsa unei tradiții nu poate deveni ea însăși o tradiție? (Călin Boto)

NUMB-NUMBER

Larisa Crunțeanu | Durata 20 min.

Amorțire. Număr. Numere, grafice. Sau cum am învățat să simulăm sentimente, până când am ajuns să nu ne mai dăm seama dacă nu o facem. Scris în stilul unei reclame proaste, Numb-Number acoperă 12 ani din viața unui personaj fictiv care se confruntă cu o întrebare grea: ce ți-ai sacrifica pentru o cripto-avere de neimaginat?

HISTORY

Raluca Popa | Durata 11 min.

Anotimpurile se succed peste Teufelsberg (Muntele Diavolului) și peste ruinele războiului, îngropate sub vegetație. Cresc noi copaci, un șoim trece în zbor, un incendiu se profilează la orizont.

METALE GRELE

Mihai Ghiță | Durata 8 min.

O zi însorită pe malul Mării Negre. Ceva neliniștitor plutește în aer.

ŃEALE AZBUIRĂTOARE

Alexandra Gulea | Durata 24 min.

Fără un teritoriu al lor și fără o limbă scrisă, aromânii au fost alungați din istorie și se află într-o continuă rătăcire. Ei mărșăluiesc alături de turmele lor, având ca singură certitudine propria identitate, o cultură orală într-un dialect arhaic, pe care regizoarea îl vorbea cu bunicii ei în copilărie.

S-A NĂSCUT UN LOC

Cristina Iliescu | Durata 15 min.

Oameni și fragmente de interfață, clădiri și sigle ale corporațiilor se îmbină toate într-un amalgam în construcție prin București. Peste spațiile din oraș este suprapus un look care păstrează reminiscențe ale fundalurilor technicolor de la Hollywood.

VREAU SĂ SPARG SERA

Teona Galgoțiu | Durata 21 min.

Sara se confruntă cu primele semne ale unei boli pe care a moștenit-o de la tatăl ei, care, în stadiul final, le va transforma corpurile în plante. Sara are nevoie de o schimbare majoră. Dar, înainte de asta, ea trebuie să încerce să scape de amintirile violente din copilărie, așa că își vizitează tatăl țintuit la pat și îi spune tot ce nu i-a putut spune până acum.

FISH (IF YOU LIVE IN THE WAY OF THE OCEAN, YOU HAVE TO EAT THE OCEAN)

Laura Pop | Durata 7 min.

Oceanul. Văzut din perspectiva pescărițelor și pescarilor taiwanezi și din perspectiva peștilor.

CORPOREAL RED

Anca Bucur | Durata 10 min.

Corporeal Red abordează problema monetizării terenurilor, concentrându-se pe extracția și prelucrarea de bauxită. Lucrarea video propune o lectură critică a unui peisaj în ruină, precum și a ecologiilor sociale de care acesta amintește, încercând să traseze o legătură directă între materialitatea lor mizerabilă și sistemul extractivist și colonial al capitalismului contemporan.

O SERIE DE GÂNDURI DESPRE MEMORIE

Andra Tarara | Durata 7 min.

O mică parte a arhivei fotografice a lui Ion Tarara este pusă în ordine sentimentală de către fiica lui, ocazie cu care cineasta regândește o poetică a arhivisticii.

SENTIMENTAL STORIES

Xandra Popescu | Durata 16 min.

Un restaurant aproape pustiu în mijlocul unui port. Proprietara, Violeta, visează la o viață care ar fi putut fi altfel. O angajează pe nepoata ei, Maria, o pasivistă radicală care n-are nicio treabă cu motivația sau ambiția. Între treburi casnice și pauze de țigară, cele două vorbesc despre viitor. Pe zi ce trece, ele asistă la o poveste de dragoste care dă să se termine, în timp ce o alta încearcă să se nască.

DANSEZ ȘI EU LA NUNTA PĂRINȚILOR MEI

Andreea Chiper | Durata 23 min.

La 25 de ani de la nunta părinților săi, o regizoare sapă în filmul nunții lor pentru a descoperi mai multe despre familia ei. Această căutare o va duce însă pe tărâmul nebănuit al secretelor de familie și va trezi amintiri îngropate adânc în memorie.

Meniu