Într-o odisee onirică cu accente afrodiasporice, peisaje și alei se întâlnesc la răscrucea timpului. Solmatalua parcurge o călătorie amețitoare prin teritorii ancestrale și contemporane, un voiaj mistic care recuperează amintiri și care caută viitoruri posibile.
Exista o vreme când oamenii s-ar fi putut teme că soarele ce apune nu va mai răsări din nou. Exista o vreme când oamenii erau înghițiți de întunericul nopților. Solmatalua ne poartă prin viziunile unui tărâm vrăjit ale cărui cânturi îndrăznesc să vindece durerea așternută peste trupurile negre de-a lungul secolelor. O voce contemplă suferința. O alta propovăduiește conviețuirea cu o pasiune dureroasă, cu un sentiment al urgenței, dând glas celor flămânzi, celor care nu sunt ascultați chiar dacă vocile lor sunt multe, iar puterea lor, infinită. (Emil Vasilache)
Rodrigo Ribeiro-Andrade este un artist de origine afro-braziliană, dedicat cercetării și reconfigurării imaginilor de arhivă și, în mod special, preocupat de prezența (și de multe ori absența) afrodiasporei în astfel de contexte. Devotat unor narațiuni care abordează probleme sociale în mod istoric uitate, acesta a debutat în 2020 cu A Morte Branca do Feiticeiro Negro, care a fost ales drept Cai bun scurtmetraj de către Asociația Criticilor de Film din Brazilia. Lucrările sale au fost prezentate în mai multe expoziții și festivaluri de film, inclusiv în cadrul MoMA, al Săptămânii Criticilor de la Berlin, DocLisboa, Festival do Rio, Sheffield Doc/Fest, IndieLisboa și Festival de Cine en Guadalajara. Artistul a obținut mai multe premii, printre care cel pentru Cel mai bun regizor la cea de-a 53-a ediție a Festival de Brasília, premiul pentru debut în cadrul celei de-a 31-a ediție a São Paulo International Short Film Festival și Premiul Publicului la cel de-al 28-lea Hot Docs.