Urmărind migrația forței de muncă către Orientul Mijlociu și impactul microeconomic al unor schimbări majore ca neoliberalizarea economiei din Sri Lanka în anii ’70, Desert Dreaming sfidează, prin intermediul culturii populare și al amintirilor intime și anecdotice, narațiunile monolitice ale istoriei personale și ale educației musulmane din clasa de mijloc.
Oamenii vor să audă povești despre debusolare, despre călătorii, nu despre excursii, și vor să le audă cât mai limpede posibil. Dar să filtrezi cu mintea o poveste prin zgomotul și incongruențele spațiilor cotidiene, să nu reușești s-o deslușești și totuși s-o auzi — asta e ca diferența dintre a înțelege (comprendre) și a învăța (apprendre). Desert Dreaming se apleacă asupra unei istorisiri dezlânate în așteptarea punchline-ului. Dar cum revelațiile și punchline-urile sunt deja luate, pe ecran experimentăm o serie de imagini photoshopate, sughițuri digitale care captează esența călătoriilor, timp în care filmul prelucrează tonurile pielii unor vizitatori digitali lipiți cu ctrl+v în cadru, pentru a le potrivi cu cele ale unor atracții turistice celebre. (Emil Vasilache)
Abdul Halik Azeez analizează în cadrul lucrărilor sale tehnologii ale puterii, așa cum sunt ele mediate de către cultura contemporană, narațiuni ale progresului, experiențe trăite și diverse media. Practica sa multidisciplinară se interesează în principal de transformările suferite de Sri Lanka după cel de-Al Doilea Război Mondial, studiind subiecte precum efectele gentrificării, turismul și noile politici ultranaționaliste. Azeez lucrează, de asemenea, în colaborare cu The Packet, precum și cu alți artiști din Sri Lanka și din alte zone ale lumii.