Amenințat cu violențe sponsorizate de stat, un mistic este hotărât să nu-și părăsească pământul de la poalele muntelui Merapi și să continue să-și practice credința de a fi una cu muntele. De cealaltă parte a muntelui, un vulcanolog continuă să insiste că se apropie sfârșitul lumii.
Filmul de debut al regizorului Riar Rizaldi are în centru un personaj atipic — muntele Merapi din Indonezia, unul dintre cei mai activi vulcani ai planetei, o entitate învăluită în legendă, a cărui forță distructivă este asociată în mitologiile locale cu forțele oculte ale supranaturalului. Construit ca un documentar experimental hibrid, care îmbină cercetarea etnografică cu tropi aparținând ficțiunii speculative, Monisme este rezultatul unui captivant demers de explorare al imaginarului cultural și științific din jurul vulcanului, modelat de credințele și intențiile unei comunități pitorești formate din localnici, vulcanologi, reprezentanți ai miliției paramilitare înrolate la fața locului și înșiși membrii echipei de filmare. De la scene sângeroase împrumutate din imaginarul filmelor horror de serie B la înregistrări de natură documentară surprinse de camere CCTV, la numeroase elemente meta-cinematografice inserate jucăuș, filmul lui Rizaldi aduce laolaltă o varietate de perspective aparent contradictorii în încercarea de a înțelege încrengăturile istorice, sociale, politice și fantastice, raționale și iraționale, care guvernează acest loc. (Oana Ghera)
Riar Rizaldi lucrează ca artist și regizor. Lucrează în special cu imagini dinamice și cu sunet, destinate atât spațiului sălii de cinema, cât și instalațiilor. Practica sa artistică se concentrează în principal pe relația dintre capital și tehnologie, pe muncă și natură, pe modurile de înțelegere a lumii, pe filmul de gen și pe posibilitatea ficțiunii teoretice. Filmele sale au fost prezentate în cadrul mai multor festivaluri internaționale (printre care Locarno, IFFR, Viennale, BFI London, Cinéma du Réel, Vancouver etc.), precum și la NTT InterCommunication Center Tokyo, Centre Pompidou Paris, Times Museum Guangzhou, Bienala de la Istanbul, Bienala de la Taipei, Bienala de Arhitectură de la Veneția, Bienala de la Jogja și Galeria Națională din Indonezia, printre altele. Scurtmetrajul său Tellurian Drama (2020) a câștigat Silver Screen Award pentru cel mai bun scurtmetraj din Asia de Sud-Est la Festivalul Internațional de Film de la Singapore 2020 și a primit o Mențiune de Onoare la DOK Leipzig 2021.