Dear Gerald începe ca o reflecție asupra home movie-ului ca mediu și asupra noțiunii de arhivă, dar, încet-încet, ni se dezvăluie niște problematice efecte secundare ale trecerii imaginilor din spațiul privat în spațiul public. Ce înseamnă statutul autorului și consimțământul în mediu online? Filmul este conceput ca un răspuns la o recenzie online a unuia dintre filmele de familie din arhiva IICADOM a lui Jasper Rigole.
Filmul lui Jasper Rigole vine la momentul potrivit, acum când „de ce mai este acest film relevant și astăzi?” a devenit nu doar o întrebare-cheie a discuțiilor despre cinema, ci și o ideologie discretă a receptării artei (și totodată a istoriei) în termeni utilitari. Firește, cinemaul poate face multe — pentru un internaut pe nume Gerald, unul dintre filmele anonime de familie pe care cineastul le-a urcat pe platforma sa online dovedește că societatea obișnuia odată să fie mult mai puțin pudică și rigidă în raport cu nuditatea nonsexuală. Fascinat și tulburat, Rigole răspunde la observațiile internatului prin acest eseu video, remontând filmul cu pricina fără scenele de nuditate: căci responsabilitățile arhivistului sunt altele decât ale artistului. (Călin Boto)
Jasper Rigole este un artist multimedia care lucrează la granița dintre film și arte media. A absolvit secția de film a Academiei din Ghent (KASK) în 2004, iar ulterior a urmat un masterat în arte vizuale (HISK) și un doctorat în arte audiovizuale (KASK/Ugent). Pe lângă activitatea sa ca artist, acesta lucrează în prezent și ca profesor și cercetător la KASK. În interiorul lucrărilor sale, Rigole se concentrează pe reutilizarea unor filmări preexistente pentru a reflecta asupra memoriei și arhivelor ca două teme strâns legate. Cel mai mare proiect al său de până acum, The International Institute for Conserving, Archiving and Distribution of Other people’s Memories (IICADOM), este un demers care se concentrează pe colectarea și (re)evaluarea unor filme anonime de arhivă personală, găsite prin piețele și magazinele de vechituri. Lucrările sale au fost prezentate în cadrul unor festivaluri, galerii și muzee precum IDFA, IFFR, SMAK Ghent, Manifesta sau Courtisane.